15.04.2019

Bulgaria și România, notificate de Comitetul Espoo în problema Kozlodui după plângerea transmisă de ARC

În problema centralei nucleare de la Kozlodui, Bulgaria și România au fost notificate de către Comitetul de Implementare al Convenției Espoo să transmită informații referitoare la extinderea licențelor de funcționare ale reactoarelor 5 și 6, ca urmare unei petițiii înaintate de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), prin av. Lucian Săuleanu.

Citeste articolul

08.04.2019

ARC lansează o campanie de încurajare a mersului la vot în rândul tinerilor

În apropierea alegerilor europarlamentare, Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) se alătură inițiativelor de încurajare a mersului la vot în rândul tinerilor printr-o campanie de responsabilizare construită din mesaje adaptate acestora.

Citeste articolul

23.01.2019

ARC le solicită europarlamentarilor implicare în problema Kozlodui

Asociația Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) a transmis la începutul acestei săptămâni o scrisoare către europarlamentarii români, solicitându-le implicarea în demersurile pentru protejarea sănătății și siguranței populației din Oltenia aflate în zona de risc nuclear a centralei atomice și depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui, în calitate de reprezentanți ai intereselor cetățenilor români în Parlamentul European. Scrisoarea urmează să fie transmisă și candidaților la alegerile din luna mai.

„Având în vedere că mai este puțin timp până la alegerile europarlamentare, am considerat oportună semnalarea unei probleme de interes major pentru comunitatea din Oltenia care necesită reprezentare și la nivel european,” a declarat președintele ARC, av. Lucian Săuleanu.

De altfel, ARC a transmis și o petiție către Parlamentul European, care a fost deja aprobată și urmează procedurile instituționale, și a inițiat o plângere către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), participând în prezent, împreună cu alte ONG-uri partenere, la un proces de mediere între societatea civilă și compania bulgară dezvoltatoare a depozitului pentru deșeuri nucleare.

ONG-ul craiovean ARC este implicat în numeroase acțiuni cu scopul minimizării riscurilor generate de situl nuclear din Bulgaria în rândul populației din comunitățile potențial afectate din Oltenia, inclusiv Craiova.

Redăm mai jos adresa transmisă de ARC europarlamentarilor români.

În calitate de reprezentant al României și, mai cu seamă, al intereselor cetățenilor români în Parlamentul European, Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) vă solicită sprijinul în demersurile întreprinse pentru diminuarea riscurilor la care sunt expuși cetățenii României, în principal comunitățile din Oltenia, din cauza obiectivelor nucleare de la Kozlodui, aflate la numai 4 kilometri de granița cu țara noastră. Mai precis, facem referire la depozitul pentru deșeuri radioactive de 350.000 tone a cărui construcție a demarat în august 2017 la Radiana, lângă Kozlodui, dar și la prelungirea duratei de viață a reactoarelor 5 și 6 ale centralei nucleare, aflate în funcțiune deja de 30 de ani, pentru care extinderea licenței de operare a fost decisă fără consultarea României în context transfrontieră, conform prevederilor convenției Espoo.

Asociația noastră s-a implicat în campanii de informare și conștientizare privind acest subiect, a formulat numeroase adrese către autoritățile publice locale și centrale și a transmis o plângere către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, finanțator al depozitului pentru deșeuri radioactive, care a demarat un proces de mediere între societatea civilă și compania bulgară. Mediatorii BERD au avut deja mai multe întâlniri cu societatea civilă craioveană și cu compania bulgară în cadrul evaluării, iar procedura este în derulare. De asemenea, ARC a transmis o petiție către Parlamentul European, aceasta fiind deja publicată pe site-ul instituției și urmând, în prezent, cursul procedural.

Considerăm important să vă menționăm că date medicale recente puse la dispoziție de către șefa clinicii de de Oncopediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Craiova , Polixenia Stancu, relevă nu doar o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer la copii în regiune, ci și apariția unor forme de cancer nespecifice vârstei și concentrarea acestora în proporție de 75% în zona sudică a Doljului, adică partea aflată în proximitatea obiectivelor nucleare.

Informațiile de care dispunem ne îndreptățesc să credem că procedurile de consultare a populației în context transfrontalier conform legislației în vigoare (Convențiile Aarhus și Espoo) au fost pur formale, neasigurându-se participarea efectivă a publicului, conform prevederilor acestora, iar autoritățile române continuă să neglijeze problema în ciuda importanței sale majore și a îngrijorărilor crescânde ale populației. În 2015, în urma unei inițiative a societății civile din Craiova, au fost strânse peste 15000 de semnături pentru organizarea unui referendum local pe subiectul Kozlodui. Inițiativa a fost respinsă de Consiliul Local al Municipiului Craiova. Anul trecut, în cadrul unui miting organizat la data de 25 aprilie împotriva obiectivelor de la Kozlodui de către mai multe ONG-uri din Craiova (ARC, Pro Democrația Craiova, Asociația Civică pentru Viață, Asociația C.R.O.N.O.), sute de craioveni au protestat și au solicitat implicarea autorităților și referendum local.

Insistăm asupra necesității expunerii și tratării subiectului Kozlodui în context european în vederea stabilirii unor planuri de acțiune concrete privind relația transfrontieră, în condițiile în care tratatele internaționale precum Convenția ESPOO și Convenția Aarhus, ratificate și de România, prevăd dreptul comunităților potențial afectate să fie consultate, iar pericolul nuclear este o problemă care merită întreaga atenție a reprezentanților comunității noastre în Europa.

Vă stăm la dispoziție pentru detalii și orice alte informații suplimentare.

Avocat Lucian Săuleanu

30.07.2018

Plângerea către BERD împotriva depozitului de la Kozlodui a fost declarată eligibilă

Plângerea depusă de Platforma Civică Anti Kozlodui la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împotriva finanțării depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui a trecut de etapa stabilirii eligibilității. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții BERD în cadrul unei videoconferințe la care au participat reprezentanți ai Acțiunii pentru Renașterea Craiovei (ARC), ai Asociației Civice pentru Viață, C.R.O.N.O., dar și din partea Forța Legii și ai Fundației Acțiunea Ecologică Română, ONG-uri raliate la demersurile împotriva proiectelor din Bulgaria.

Este o veste care nu poate decât să ne bucure, deoarece etapele următoare ne vor permite să aflăm mai multe informații relevante cu privire la un proiect atât de controversat, care a ridicat numeroase semne de întrebare și este o sursă de îngrijorare pentru populația din Craiova și din Dolj”, a transmis Lucian Săuleanu, președinte ARC.

Plângerea a fost declarată eligibilă atât din punct de vedere al Inițiativei de Soluționare a Problemelor, cât și al Analizei Compatibilității. Într-o primă etapă, echipa de mediere a mecanismului de soluționare a plângerilor BERD va aborda cererea din perspectiva Inițiativei de Soluționare a Problemelor. În acest sens, mediatorii propun un forum de dialog deschis între reprezentanții companiei dezvoltatoare a proiectului din Bulgaria, SE-RAW și societatea civilă craioveană implicată în demersurile împotriva proiectelor de la Kozlodui. „Rolul acestui forum este de a facilita schimbul deschis de informații, deoarece lipsa acestora reprezintă una dintre principalele probleme”, a precizat Leonardo d`Urso, responsabilul desemnat pentru aplicarea procedurii.

Reprezentanții ARC au menționat că este necesară și o întâlnire directă cu reprezentanții companiei bulgare: „Este nevoie de transparență atât privind proiectul depozitului, cât mai ales nivelul radioactivității în zonă. Sunt multe întrebări care așteaptă răspuns.”

Anca Ciortan, reprezentant al Asociației Civice pentru Viață a subliniat: „Este important ca dezvoltatorul bulgar să înțeleagă singurul nostru scop este de a ne proteja sănătatea și viața”.

În următoarea perioadă, echipa BERD va lua legătura cu reprezentanții companiei bulgare pentru a-i anunța cu privire la etapele propuse.

22.06.2018

Vizita reprezentanților BERD la Craiova în urma plângerii privind depozitul de la Kozlodui

Ca urmare a plângerii depuse de Platforma Civică anti Kozlodui la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), finanțatorul depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui, doi reprezentanți ai oficiului de soluționare reclamațiilor transmise prin mecanismul instituției au efectuat o vizită la Craiova joi, 21 iunie, în cadrul procesului de evaluare a eligibilității cererii.

Leonardo d`Urso și Olga Vasiliev, oficialii desemnați de Oficiul Project Complaint Mechanism (PCM) s-au întâlnit cu membrii Acțiunii pentru Renașterea Craiovei (ARC), ai Asociației Civice pentru Viață (AcpV), Pro Democrația – Club Craiova și C.R.O.N.O., fondatorii Platformei Civice, dar și cu alți membri ai societății civile locale și cu câțiva reprezentanți ai comunității bulgare, într-o întâlnire care a durat aproape trei ore și în cadrul căreia au fost abordate principalele preocupări cu privire la depozitul pentru deșeuri radioactive care legitimează continuarea procedurii de anchetă la nivelul BERD.

Leonardo d`Urso și Olga Vasiliev au explicat cum funcționează mecanismul pentru reclamații și au specificat că BERD, dar și compania responsabilă de construcția depozitului, SE-RAW, au fost contactate pentru un punct de vedere oficial. În cadrul evaluării, va fi efectuată o vizită și la Kozlodui pentru discuții cu compania. În dialogul cu cei doi oficiali desemnați, Platforma Civică a evidențiat riscurile tehnice implicate de construirea depozitului de 350.000 de tone la doar 4 kilometri de Dunăre, problemele de sănătate implicate de expunerea la factorii radioactivi, dar și lipsa de transparență a autorităților și a companiei care construiește depozitul și încălcarea convențiilor internaționale. Coroborate cu politicile de mediu și sociale ale BERD, argumentele au susținut eligibilitatea plângerii și necesitatea continuării procedurii. Situația îngrijorătoare a fost accentuată de statisticile privind creșterea cazurilor de cancer la copii, prezentată de Șefa Clinicii de Oncologie Pediatrică, Polixenia Stancu, dar și de intervențiile cetățenilor bulgari prezenți la eveniment.

„Este evident că amplasarea unui al doilea sit nuclear lângă altul deja existent ridică riscurile și îndepărtează și mai mult investitorii. Regiunea în care este amplasată centrala nucleară este cea mai săracă regiune din Europa, nu doar din Bulgaria. Situl de la Radiana, lângă Kozlodui, a fost ales după ce din șapte locații propuse, au rămas doar trei care îndeplineau condițiile geologice. Se pare că la celelalte două locuitorii s-au opus. La Radiana nu s-a întâmpinat suficientă opoziție din cauza dependenței financiare, pentru că foarte mulți oameni lucrează la centrala nucleară,” a spus Borislav Sandov, reprezentantul organizației Nuclear Transparency Watch, Sofia.

Petar Kardjilov, expert în comunicare de criză, a tras un semnal de alarmă cu privire la tipul depozitului. „Deși autoritățile spun că este vorba de un depozit pentru deșeuri radioactive de nivel scăzut și mediu, au fost identificați patru izotopi de nivel înalt, foarte riscante. Mai mult, reziduurile nucleare vor fi îngropate la o adâncime mică, de numai câțiva metri de suprafață. Gândiți-vă că Germania a construit un depozit la nu mai puțin de 1 kilometru adâncime!”.

La întrunire a participat și Claudiu Popescu, din partea Departamentului Imagine al Primăriei Municipiului Craiova, care a transmis că administrația apreciază și susține inițiativa Platformei Civice.

Reprezentanții societății civile au adus în discuție procesul în curs din Bulgaria cu privire la evaluarea de impact asupra mediului care nu respectă prevederile convenției Espoo, după ce un alt proces legat de prima evaluare a fost câștigat, și au propus ca BERD să finanțeze și să supravegheze un astfel de studiu, pentru a se asigura că este realizat respectând toate prevederile legale.

26.04.2018

Sute de craioveni au luat parte la mitingul „Spune NU Kozlodui!”

Miting Spune nu Kozlodui

Aproximativ 400 de craioveni au participat pe 25 aprilie 2018 la un miting împotriva centralei nucleare și depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui. Evenimentul a fost organizat la inițiativa avocatului Lucian Bernd Săuleanu, președinte al asociației Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) și cofondator al Platformei Civice anti Kozlodui și a avut și o valență comemorativă, având loc cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie, cel de la Cernobîl.

„Drepturile noastre trebuie să fie efective, nu doar formale. Degeaba avem Articolul 34 din Constituție care ne asigură dreptul la sănătate, degeaba avem Articolul 35, care ne garantează dreptul la un mediu sănătos, dacă acestea nu sunt, în realitate, respectate,” a spus av. Lucian Săuleanu, care a făcut, în ultimele luni, demersuri către instituțiile europene și autoritățile române pentru a evidenția nelegalitatea proiectelor aflate în derulare la Kozlodui și pentru a cere stoparea acestora.

av. Lucian Săuleanu la miting

În luna martie, președintele ARC a transmis o plângere către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, finanțatorul depozitului de la Kozlodui, iar instituția a anunțat că a declanșat procedura internă de anchetă. În aceeași lună, Lucian Săuleanu a contactat Comitetul de Implementare al Convenției Espoo, subordonat Comisiei Europene, pentru a transmite informații privind nelegalitatea deciziei Bulgariei de a prelungi licențele de funcționare a reactoarelor nucleare de la Kozlodui fără a realiza o evaluare de impact în context transfrontieră, prevăzută de Convenția Espoo, ratificată de România prin Legea nr. 22/2001.

Lucrările la megadepozitul de deșeuri nucleare de lângă Kozlodui, situat la doar 60 km de Craiova, au demarat în vara anului trecut. 350.000 de tone de deșeuri radioactive amenință dreptul generațiilor viitoare la o viață sănătoasă. Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleară, în contextul în care statul bulgar prelungește, fără consultări cu România - ca parte afectată - durata de funcționare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea să opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear.

La mitingul din Craiova au luat cuvântul și alți membri ai Platformei Civice anti Kozlodui, reprezentanți ai unor ONG-uri locale și mai mulți tineri care doresc să aibă un viitor lipsit de riscurile la care sunt expuși din cauza obiectivelor nucleare din Bulgaria.

12.04.2018

La solicitarea Platformei Civice, finanțatorul depozitului de la Kozlodui demarează o anchetă

Banca finanțatoare a depozitului de deșeuri radioactive de la Kozlodui a declanșat procedura de anchetă ca urmare a unei solicitări din partea av. Lucian Bernd Săuleanu, cofondator al Platformei Civice.Anti-Kozlodui fondată de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei, Asociația C.R.O.N.O, Asociația Civică pentru Viață și Pro Democrația Club Craiova. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), o instituție publică deținută de 65 de țări și două instituții interguvernamentale, este finanțatorul depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui, prin KIDSF (Kozloduy International Decommissioning Support Fund.)

Platforma civică anti-Kozlodui a transmis inițial o plângere către  BERD, indicând mai multe aspecte de nelegalitate ale proiectului depozitului de deșeuri nucleare. Prima replică a venit din partea lui Valentin Seider, șeful Departamentului pentru Siguranță Nucleară KIDSF al BERD. Acesta nu a oferit răspuns la toate argumentele punctuale formulate împotriva proiectului depozitului de deșeuri și la întrebările adresate, iar ca reprezentant al proiectului, s-a dezis de problemele legate de organizarea dezbaterilor și consultărilor publice în vederea realizării analizei de impact asupra mediului în context transfrontieră, considerând că acestea revin în totalitate autorităților locale române. Concluzia lui Seider, aceea că au fost îndeplinite condițiile procedurale și nu există motiv pentru stoparea finanțării, a fost considerată nefundamentată, întrucât depozitul de deșeuri radioactive vine în contradicție cu prevederile Politicii Sociale și de Mediu a BERD, care trebuie respectate de proiectele finanțate. Astfel, Platforma Civică a solicitat, mai departe, demararea unei anchete la nivelul BERD folosind mecanismul oficial de depunere a unei plângeri (Project Complaint Mechanism). Cererea a fost înregistrată în luna martie și urmează să fie analizată în perioada următoare.

Banca a fost implicată în mai multe proiecte controversate pe care le-a finanțat în ultimii ani, unul dintre acestea fiind chiar fabrica Kronospan din Sebeș, împotriva căreia locuitorii orașului au protestat ani la rând din cauza producției de formaldehidă, o substanță cancerigenă care le pune în pericol sănătatea.

03.04.2018

Reactoarele de la Kozlodui, sub lupa Comisiei Europene

Comitetul de Implementare a Convenției Espoo al Comisiei Europene va lua în considerare subiectul legalității licențelor de operare a reactoarelor centralei de la Kozlodui pentru următoarea întrunire, care va avea loc în septembrie la Geneva. Este răspunsul primit de la Secretariatul Comitetului ca urmare a unei solicitări transmise de av. Lucian Bernd Săuleanu în numele Platformei Civice Anti-Kozlodui constituite de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), Asociația Civică pentru Viață, Asociația C.R.O.N.O și Pro Democrația Club Craiova.

În luna martie a acestui an, Platforma Civică Anti-Kozlodui, care se implică în demersurile pentru combaterea riscurilor implicate de obiectivele nucleare aflate în apropierea graniței României cu Bulgaria, a contactat Comitetul de Implementare a Convenției Espoo pentru a aduce în atenția acestuia încălcarea prevederilor convenției de către statul bulgar. Comitetul are rolul de a analiza respectarea prevederilor Convenției Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră și de a oferi asistență părților implicate pentru îndeplinirea obligațiilor.

Reamintim că Bulgaria a acordat în noiembrie 2017 licența de extindere a duratei de exploatare a reactorului 5, aflat deja în funcțiune de 30 de ani și că același lucru urmează să se întâmple în 2019 cu reactorul 6. Pentru prelungirea duratei de operare a reactoarelor, pentru care planul este să funcționeze încă 30 de ani, statul bulgar a luat decizia în mod unilateral, fără consultări cu România. Autoritățile bulgare nu au realizat analiza de impact asupra mediului, menționând că este puțin probabil ca efectul negativ asupra mediului și populației să fie semnificativ, încălcând astfel prevederile convenției internaționale Espoo, ratificată de România prin Legea nr. 22/2001. Este încă un pas important după plângerea depusă de Platforma Civică la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), finanțatorul depozitului pentru deșeuri radioactive. Instituțiile europene reacționează pentru prima dată, spre deosebire de autoritățile române cărora le-au fost transmise zeci de sesizări și care se limitează, în cel mai bun caz, la răspunsuri seci, pur instituționale, fără întreprinde acțiuni concrete.

Demersurile Platformei Civice continuă. Pe 26 aprilie, în ziua când se împlinesc 32 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, craiovenii cărora le pasă de viitorul lor și al generațiilor următoare sunt invitați să participe la un miting de comemorare a victimelor celui mai mare accident nuclear din istorie și de conștientizare a riscurilor implicate de obiectivele nucleare de la Kozlodui. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 18:00, în Piața Mihai Viteazul.

Subliniem că doi experți germani, Oda Becker și Patricia Lorenz, avertizau într-un studiu din 2015 despre pericolul reprezentat de obiectivele de la Kozlodui, care trebuie oprite:„Termenele limită vagi și lipsite de credibilitate pentru finalizarea testelor de siguranță transformă mărirea capacității unității nucleare de la Kozlodui și extinderea duratei de viață a reactoarelor într-un risc nuclear inacceptabil de mare. Îmbătrânirea materialelor devine o problemă de siguranță și pericol pentru reactoare, în special din cauza lipsei unei culturi a siguranței nucleare adecvate. Din moment ce în patru ani (de la Fukushima) a fost înregistrat un progres atât de mic și testele de siguranță sunt considerate ca fiind finalizate, insistăm ca organismele de control să diminueze capacitatea de operare a unității și să închidă reactoarele”.

25.03.2018

Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Facultatea de Drept

Facultatea de Drept din Craiova, Baroul Dolj și Acțiunea pentru Renașterea Craiovei organizează marți, 27 martie, începând cu ora 14:00, în Aula Magna a Facultății de Drept.

Facultatea de Drept din Craiova, Baroul Dolj și Acțiunea pentru Renașterea Craiovei organizează marți, 27 martie, începând cu ora 14:00, în Aula Magna a Facultății de Drept, un eveniment dedicat celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Printre participanți se numără invitați speciali din Basarabia, precum și studenți basarabeni ai Universității din Craiova. Intrarea este liberă.

Evenimentul va fi deschis de prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultății de Drept din Craiova și prezentat de avocatul Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj. Programul include un moment al Corului Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu” și o scenetă pregătită de elevi ai aceluiași liceu după un text al avocatului Ștefan Botzoiu, fost director al Teatrului Național „Marin Sorescu”, prezentarea unui proiect pe tema „Artizanii Marii Uniri” de către elevi ai Colegiului Național „Frații Buzești”, alocuțiuni ale unor profesori de istorie, dar și momente artistice pregătite de studenți basarabeni.

Partenerii evenimentului sunt Asociația Studenților Basarabeni din Craiova și colegiile naționale participante în cadrul proiectului ARC „10 Mari Craioveni” : Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu”, C.N. „Carol I”, C.N. „Frații Buzești”, C.N. „Elena Cuza” și C.N. „Gheorghe Chițu”.

27.01.2018

Platforma civică anti-Kozlodui propune demersuri similare cu cele austriece împotriva riscurilor implicate de obiectivele nucleare de la Kozlodui

Centrala Nucleară de la Kozlodui este o centrală nucleară din Bulgaria situată la 120 km nord de Sofia și la 5 km est de Kozlodui, un oraș din apropierea graniței cu România pe Dunăre.

Platforma civică anti-Kozlodui constituită de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), Asociația Civică pentru Viață ( AcpV), Asociația Pro Democrația Club Craiova și Asociația C.R.O.N.O, propune demersuri similare, la nivelul României, cu cele inițiate de Austria în lupta împotriva pericolelor reprezentate de energia nucleară.

La data de 24 ianuarie 2018, Austria a avertizat că intenţionează să dea în judecată Comisia Europeană (CE) pentru că a permis Ungariei extinderea centralei sale nucleare de la Paks. Ministrul austriac pentru Sustenabilitate, Agricultură şi Turism, Elisabeth Koestinger a scris, într-un mesaj pe Twitter, că Austria va acționa împotriva folosirii centralelor nucleare și că există suficiente motive pentru a da în judecată Paks II. „Pentru a ne proteja țara și copiii”, a adăugat aceasta.

Autoritățile române trebuie să ia exemplul celor austriece cu privire la problema energiei nucleare, îndeosebi în contextul demarării, în august 2017, a lucrărilor premergătoare pentru construcția megadepozitului de deșeuri nucleare la Kozlodui, la doar 4 kilometri de granița cu România. Mai mult, în noiembrie 2017, autoritățile bulgare au extins licența de funcționare a reactorului 5 cu încă 10 ani peste durata de exploatare proiectată (de 30 ani), fără ca populația din comunitățile potențial afectate din România să fie consultată, încălcând legea 86/2000 ( Convenția Aarhus) și fără realizarea raportului de impact asupra mediului în context transfrontalier, încălcând astfel si prevederile convenției internaționale ESPOO, privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, convenție care a fost ratificată prin legea nr. 22/2001. În acest sens, platforma civică anti-Kozlodui își propune, printre altele, readucerea în atenția autorităților locale a proiectului de referendum local privind subiectul Kozlodui, pornind de la cele peste 15300 de semnături strânse de la craioveni în urmă cu doi ani.

Consultantul Greenpeace pe probleme legale al UE, Andrea Carta, a spus, pentru Euobserver, că „este dificil de prezis rezultatul demersului austriac, dar ceea ce contează este că însăși piața ne arată că viitorul stă sub semnul energiei regenerabile, iar energia nucleară nu poate concura cu aceasta. Ajutorul de stat pentru centralele nucleare este la fel de depășit ca și tehnologia în sine”.

În martie anul trecut, Comisia Europeană a aprobat investiţia pentru construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, în valoare de 12,5 miliarde de euro, finanţată în proporţie de 80% printr-un împrumut acordat de Rusia. Austria, care are graniţă comună cu Ungaria, sprijină energia verde şi nu are nici un reactor nuclear pe teritoriul ţării. Și Germania a decis ca până în 2021 să închidă toate centralele nucleare de pe teritoriul său. Printre alte țări membre ale UE, care își manifestă deja reținerile față de energia nucleară se numără și Luxemburg, Italia, Portugalia, Spania, Irlanda.

În numele platformei civice anti-Kozlodui: Lucian Bernd Săuleanu, președinte ARC, Luminița Simoiu, președinte Asociația Civică pentru Viață, Carla Stoica, președinte Asociația Pro-Democrația Club Craiova, Lucian Zuleanu, președinte Asociația C.R.O.N.O

18.01.2018

Spectacol cultural-istoric cu ocazia Zilei Unirii Principatelor

Spectacol cultural-istoric dedicat Unirii Principatelor Române

Acțiunea pentru Renașterea Craiovei organizează marți, 23 ianuarie, ora 17:00, la sala studio a Teatrului Național „Marin Sorescu”, un spectacol cultural-istoric dedicat Unirii Principatelor Române. Evenimentul va fi inaugurat de discursuri introductive legate de semnificația istorică a zilei de 24 ianuarie 1859, susținute de președintele ARC, avocatul Lucian Bernd Săuleanu și istoricul Sorin Liviu Damean.

Invitatul special al serii este actorul Lari Giorgescu, cu spectacolul „Moftul Român”, după texte de I. L. Caragiale. „Moftul român descrie atitudini, comportamente şi scene ce se regăsesc şi în realitatea actuală, în stânga şi în dreapta noastră, de-a lungul şi de-a latul drumului. “Moftul” este şi nu este un moft. Este în reforme, căi ferate, tabloide, bacalaureat, lanţuri de aur, zvonuri, averse de ploaie, reţete, vedete, marionete,” spune actorul Teatrului Național din București, originar din Craiova, despre spectacolul său.

Accesul la evenimentul de marți este gratuit și se face pe bază de rezervare cu confirmare la adresa actiuneacraiova@gmail.com, în limita locurilor disponibile în sală.

17.01.2018

Alianță anti-Kozlodui la Craiova

Centrala Nucleară de la Kozlodui este o centrală nucleară din Bulgaria situată la 120 km nord de Sofia și la 5 km est de Kozlodui, un oraș din apropierea graniței cu România pe Dunăre.

La data de 16 ianuarie 2018, în urma unei întâlniri a președintelui Acțiunii pentru Renașterea Craiovei (ARC), Lucian Bernd Săuleanu, cu Luminița Simoiu și Anca Ciortan, din partea Asociației Civice pentru Viață, Carla Stoica, din partea Asociației Pro Democrația și Lucian Zuleanu, din partea Asociației C.R.O.N.O, au fost puse bazele unei platforme civice cu scopul de a combate riscurile pe care le prezintă Centrala Nucleară de la Kozlodui prin semnarea unui protocol de colaborare pe acest subiect.

Cele patru ONG-uri partenere reiau demersurile pentru închiderea centralei. Un prim pas este readucerea în atenția autorităților a proiectului de referendum local, iar în acest sens vom solicita Consiliului Local includerea în proiectul de buget pentru anul 2018 a fondurilor necesare.

Ne propunem să desfășurăm în 2018 o campanie amplă de informare a craiovenilor despre acest pericol nuclear, care este mai aproape de noi ca niciodată.

Centrala de la Kozlodui a cărei construire a început în 1974 este pe granită, la 60 de km de Craiova.

Statul bulgar a decis în noiembrie 2017 prelungirea duratei de exploatare a unuia dintre reactoarele centralei nucleare cu încă 10 ani.

Ceea ce nu știu doljenii este că de curând a fost demarată construirea megadepozitului de 350.000 de tone deșeuri nucleare, iar Kozlodui va deveni groapa de deșeuri radioactive a Europei.

Craiovenii sunt expuși unui risc pe care nu îl putem trece cu vederea. Sunt în joc sănătatea și viața noastră și a copiilor noștri.

De prea mult timp autoritățile refuză să recunoască pericolul pe care îl reprezintă această centrală.

Îndemnăm societatea civilă să ni se alăture în acest proiect și să ne apărăm drepturile. Dacă acum doi ani au semnat 15.300 de craioveni pentru un referendum în cazul Kozlodui, acum este timpul ca toți craiovenii să spună ”Nu vrem centrala nucleară la Kozlodui!”

10.12.2017

Lansare de carte: Grigore Cartianu – „600.000”

Lansare de carte: Grigore Cartianu – „600.000”

Acțiunea pentru Renașterea Craiovei vă invită joi, 14 decembrie, la ora 17:00, la evenimentul de lansare a volumului „600.000”, de Grigore Cartianu. Întâlnirea cu publicul craiovean va avea loc la Hotel Splendid din Craiova, de pe strada A. I. Cuza, nr. 4a

Lansarea va fi precedată de un moment solemn în memoria Majestății Sale, Regele Mihai I, cu depunere de coroane la bustul situat în Piața Tricolorului întrucât „Se cuvine să aducem un ultim omagiu celui din urmă rege al României, un om care a trasat o parte importantă din istoria noastră modernă și care a fost un reper de morală și demnitate pentru cetățenii acestei țări. După acest moment, va avea loc lansarea unei cărți despre un alt eveniment care rămâne în istoria României – cea mai amplă rezistență civică din istoria țării, așa cum o prezintă autorul însuși”, precizează avocatul Lucian Bernd Săuleanu, președintele ARC.

Subtitlul volumului „600.000” este edificator: “Fenomenul #Rezist. Povestea celei mai ample rezistențe civice din istoria României”.

Lansarea va fi moderată de avocatul Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj, precum și de realizatorul radio Mihaela Mocanu și va cuprinde o prezentare făcută de Grigore Cartianu, un dialog cu publicul (întrebări / răspunsuri) și o sesiune de autografe. Autorul va semna autografe pe toate cărțile sale, care pot fi procurate cu această ocazie.

“600.000” este o carte în care se vor regăsi cei 600.000 de protestatari din duminica istorică de 5 februarie 2017, dar și toți cei care, într-un fel sau altul, s-au opus Ordonanței 13 și jihadului anti-justiție. Este un pamflet usturător la adresa celor care, prin ordonanțe de urgență și legi ticăloase, încearcă să impună tirania hoției. “600.000” este un elogiu adus celor peste 600.000 de români care au înfruntat gerul iernii pentru a-și salva justiția și țara. “600.000” este cartea luptei noastre continue pentru o țară normală, cu justiție puternică și dreaptă, nesupusă politic,” spune autorul.

Grigore Cartianu este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România. A condus redacțiile unor ziare importante (Adevărul, Evenimentul zilei) și a semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești. Este o apariţie frecventă în emisiuni TV. În prezent este Senior Editor al cotidianului România liberă și realizator al emisiunii zilnice Cronica de noapte, postul Nașul TV.

18.11.2017

Workshop „Implicare civică și Leadership

Actiunea pentru Renasterea Craiovei (ARC) invită studentii si tinerii la Workshop-ul „Constantin Argetoianu”, ediția I - Implicare Civică şi Leadership.

Actiunea pentru Renasterea Craiovei (ARC) invită studentii si tinerii la Workshop-ul „Constantin Argetoianu”, ediția I - Implicare Civică şi Leadership. Evenimentul se va desfășura la Facultatea de Drept din Craiova în perioada 24 – 25 Noiembrie 2017.

Participarea în cadrul primei ediţii a Workshop-ului este gratuită, iar participanții ce vor fi selectaţi în urma înscrierilor vor avea asigurat integral accesul la materialele şi sesiunile cu traineri și invitați. Evenimentul este dedicat tinerilor vizionari, creativi, implicaţi şi urmăreşte dezvoltarea leadership-ului civic şi a implicării în problemele societății.

Programul ARC îşi propune să le ofere tinerilor din Craiova oportunitatea de a învăţa cum funcţionează institutiile publice, care este rolul cetăţeanului într-o societate democratică şi cum pot ei să se implice activ, aducând schimbări pozitive în comunitatea locală. Tinerii educați de astăzi vor fi cetățenii responsabili de mâine și principalul factor de schimbare în bine a unei țări.

„Spiritul de voluntariat și implicarea activă sunt factori fundamentali în construirea unei societăți mai bune, în care deciziile importante să servească intereselor cetățenilor. Unul dintre obiectivele Acțiunii pentru Renașterea Craiovei este mobilizarea civică a tinerilor prin proiecte care să îi facă să înțeleagă cum pot aduce schimbări pozitive în comunitate.” Lucian Bernd Săuleanu, fondator ARC.

Înscrierile se fac completând formularul de la adresa http://bit.do/ARCworkshop

În program:

Dă 110% în tot ce faci!

Cristian Nicolae, antreprenor și trainer certificat

Democrația participativă în România

George Gîrleșteanu, prof. univ. dr. Facultatea de Drept Craiova

Mădălina Nica, conf. univ. dr. Facultatea de Drept Craiova

Înotând împotriva curentului: 10 motive să te întorci în România

Lucian Popa, economist și antreprenor

Taxe – pentru ce?

Bogdan Glăvan, prof. univ., director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard”

10.11.2017

Conferință pe tema „Toleranța într-o lume a diversității”

Conferința „Toleranța într-o lume a diversității”

Asociația „Ține de Noi” împreună cu Fundația „Hanns Seidel” și în cooperare cu Asociația „AD REM” și Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) au plăcerea să vă invite la data de 14 noiembrie, de la ora 17:00, la conferința cu tema „Toleranța într-o lume a diversității”.

Conferința „Toleranța într-o lume a diversității” pune în discuție perspective asupra unui concept cu o aplicabilitate vastă în societatea contemporană și urmărește să conștientizeze publicul cu privire la importanța toleranței într-o lume a globalizării și a diversității.

Evenimentul va fi moderat de avocatul Lucian Bernd Săuleanu și va avea ca invitați speakeri cu experiență în domenii diferite, de la psihologie, mass-media, educație până la domeniul juridic și mediul comunitar.

Conferința are loc în contextul aniversării Zilei Internaționale a Toleranței, marcată anual pe data de 16 noiembrie, începând din anul 1995.

Programul conferinței:

Primirea invitaților & networking

Lucian Bernd Săuleanu, avocat

Toleranța și integrarea conflictelor – condiții ale democrației liberale moderne

Dan Claudiu Dănișor, prof. univ. dr.

Toleranța, o alegere?

Nora Dincă, jurnalist

Toleranță și intoleranță

Victor Iovănel, psiholog

Toleranța dreptului sau dreptul toleranței?

Oana Ghiță, conf. univ. dr.

Promovarea toleranței și a nondiscriminării în rândul copiilor și tinerilor

Cora Gabriela Sanda, formator

28.10.2017

Joia Tinerilor

Tinerii dornici de implicare și schimbare s-au întâlnit pe 26 octombrie la „Joia Tinerilor”, eveniment devenit deja tradiție în ARC. Am vorbit despre proiectele asociației, dar și despre preocupările fiecăruia și cum credem că putem fi de ajutor societății civile

Prin acest eveniment, organizat o dată pe lună, ne propunem să dezvoltăm spiritul civic și participarea activă a tinerilor craioveni în comunitatea în care trăiesc, lucrează, învață. Mai mult, ediție după ediție se leagă noi prietenii, iar echipa ARC devine tot mai mare.

Dacă vrei să te implici, să îți spui opiniile, să fii ascultat și să ajuți la crearea schimbării contactează-ne și poți fi și tu unul dintre noi.